Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tépőzáras vagy cipőfűzős legyen a gyerekcipő?

Tépőzáras vagy cipőfűzős legyen a gyerekcipő? Ennek eldöntése véleményem szerint elsősorban gyermekünk korától függ.

Melyiket válasszuk bölcsis, ovis gyerekünknek?

A gyerekek már bölcsődés korukban próbálkoznak cipőcskéjük le- és felvételével, hatalmas élményt jelent számukra, ha ez sikerül is nekik. Ovis korra többnyire elvárható a cipő önálló felvétele, de sokszor még ilyenkor is elkel a segítség. Nagyban megkönnyítjük dolgukat, ha ebben a korban tépőzáras gyerekcipőt vásárolunk, magunkról, szülőkről nem is beszélve. Gondoljunk csak a mindennapos reggeli rohanós készülődésre. Biztos sokaknak megvan az a kép, amikor megkéred, hogy vegy fel a cipőjét és csak ül, néz maga elé, te mindjárt felrobbansz, mert késésben vagytok. Sajnálod, mert még álmos, de nagy nehezen ráveszed, hogy vegye fel a cipőjét, miközben összeszeded az alvós állatkákat, autót vagy babát, amit visz az oviba, előkészíted a bábszínházra befizetendő összeget, hogy ne az oviban kelljen apróznod, magadhoz veszed a nagyobb gyerek iskolatáskáját, uzsonnás dobozát, tornazsákját, a kocsikulcsot, a saját táskádat és mire végzel, addigra ő ott áll cipőben. Kicsit megnyugszol, elégedetten rámosolyogsz és indulhattok.

A bölcsis és ovis gondozónők is sokkal mosolygósabbak és kedvesebbek lesznek veled, ha megkönnyíted a munkájukat azzal, hogy tépőzáras gyerekcipőt adsz gyerekedre és nem kell bajlódniuk a cipőfűző megkötésével.

Mikor tanulnak meg a gyerekek cipőt kötni?

6-7 éves korra tehető, amikor a gyerekek megtanulnak cipőt kötni. Iskolaérettség mérésénél ennek tudását is figyelembe veszik, természetesen iskolai beiratkozásnál nem kérdezik meg, de a tanár nénik elvárják. A cipőfűző megkötésének tudása a finommozgások fejlettségéről, térbeni tájékozódásról, vizuális megfigyelőképességről is árulkodik, de ennek tudása és nem tudása sokszor csak gyakorlás kérdése.

Hogyan tanítsd meg a cipőfűző megkötését?

A lányaim óvodájában az óvó néni nagycsoportban kezdte el megtanítani a gyerekeknek a cipőfűző megkötését. Ezzel egyidőben én is vásároltam játékboltban kifejezetten erre a célra készült kis fatáblát, amire két kis cipő van felfestve és cipőfűző van belefűzve. Színes, tetszik a gyerekeknek, és ha maguk elé veszik, szemben vannak rajta a cipők, mintha a lábaikon lennének. Szerintem nagyon praktikus, nekünk bevált. Először a csomókötést gyakoroltuk, amikor azt megtanulták, utána jöhetett a többi. Számtalan cipőkötési technika van, én az ún. lombosfa módszerrel tanítottam meg a nagylányomat cipőt kötni. Amikor előszőr sikerült neki, őrülten büszke volt magára és utána már gond nélkül kötötte be a cipőket, masnikat.

Amennyiben a gyerek már tud cipőt kötni, e tekintetben gyerekcipő vásárlásunkat már csak az befolyásolja, hogy melyik tetszik, illetve, hogy mire használja majd. Akár választható a kettő kombinációja is.

Keresés