Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Milyen gyorsan nő a gyerekek lába?

Milyen gyorsan nő a gyerekek lába? A gyermekek lába folyamatosan fejlődik, fontos figyelni a növekedésére. Gyakran kérdezitek tőlem, hogy mennyivel nagyobb cipőt vegyetek, mennyit, milyen gyorsan nő a gyerekek lába.

Természetesen általános szabály nincs, a gyerekek lába nem egyformán növekszik. Nincs is erre jobb példa, mint a két lányom. Nagyobbik lányom egyik tanévben sem nőtte ki a váltócipőjét, a szeptemberben megvásárolt váltócipő mérete júniusig jó volt rá, ellentétben a kicsivel, akinek januárban mindig le kell cserélni, mert kinövi.

Korábban írtam a megfelelő cipőméret kiválasztásáról. A megfelelő méretű gyerekcipő 0,5-1 cm-rel nagyobb a gyerek lábától. Kisebb cipőt nem szabad vásárolni, mert hamar kinővi, nyomja a lábacskáját. Nagyobb cipő pedig azért nem ajánlott, mert az nem tartja a lábát, könnyen elbotlik benne.

Azonos korú gyerekeknek azonos a lábmérete?

Két kislányom között 3 év a korkülönbség, de a lábméretük két méretszámmal tér el.  Egyértelmű tehát, hogy a gyerekek kora alapján sem lehet meghatározni a lábméretet.

A gyerekek lába évente átlagosan 1-2 méretet nő. Általánosságban elmondható, hogy 24-25-ös lábmérettel kezdik az óvodát és 30-32-es mérettel fejezik azt be. A kivétel persze mindig erősíti a szabályt, például lányom egyik kislány csoporttársa 34-es lábbal fejezte be az óvodás éveket.

Mikor vegyünk új gyerekcipőt?

A gyerekek lábát célszerű két havonta ellenőrizni, hiszen folyamatosan fejlődik, nővekszik.

Nem szabad megvárni, hogy a gyerek lába nagyobb legyen, mint a szandi vagy nyomja a cipő. Nem csak kényelmetlen egy kicsi lábbeli, tartós viselése balesetveszélyes és maradandó kárt is tehet gyermekünk lábában.

Amint gyermekünk lába végigér a gyerekcipőben, szandálban, új, nagyobb cipőt kell vásárolnunk.

Keresés