Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Miért fontos a megfelelő gyerekcipő kiválasztása?

Miért fontos a megfelelő gyerekcipő kiválasztása? Felnőtteknél a nem megfelelő cipő viselése fájdalmat, rosszabb esetben akár sérüléseket is okozhat. A lábunk már nem nő, nem fejlődik, de ettől függetlenül deformációt, betegséget okozhatnak a rosszul megválasztott, kényelmetlen cipők.

Mi, nők szeretünk csinosak lenni, esetleg munkánk, foglalkozásunk is megköveteli a nőies megjelenést. Számunkra sokszor nem elsődleges szempont vásárlásnál, hogy a kiválasztott cipő kényelmes legyen. Egy kényelmetlen cipő fájdalmas következményeit a nap végén érezzük, folyamatos viselése pedig akár maradandó károsodást is okozhat. Én több, mint 20 évig viseltem napi szinten magassarkú cipőt, ami genetikai hajlammal párosulva fájdalmas ízületi kopáshoz vezetett.

Gondoljunk bele, hogy egy gyermek fejlődésben lévő lába mennyivel érzékenyebb, mennyire befolyásolja lábának fejlődését, formálódását a nap mint nap ráadott gyerekcipő.

Amikor a gyerek még nem tud járni

A megfelelő cipő kiválasztása csecsemőknek és gyermekeknek egyaránt rendkívül fontos. A csecsemők lábacskája születés után jórészt még porcból áll és nagyon puha. Mielőtt megtanulnak járni, kiscipőt elsősorban azért adunk a babákra, hogy az melegen tartsa lábacskájukat, de már ekkor is nagyon fontos, hogy olyan cipőt válasszunk, amiben szabadon mozoghat a lábuk, rugalmas és megfelelően szellőzik.

Első lépés cipők

A gyermekek motorikus fejlődése 10 és 24 hónapos koruk között fejeződik be. Ebben az időszakban tanulnak meg járni, nem sietik el, de rendkívül határozottan tanulnak. Ebben a korban a gyerekek talpának bőre alatt vastag zsírpárna helyezkedik el, ahogy doktor nénink mondta viccesen annak idején a lányaimra: „ilyenkor még kis medvetalpuk van”. Az első lépések nagyon nagy élményt jelentenek a babának és persze nekünk, szülőknek is. Majd kiugrunk a bőrünkből az első lépéseknél, gyerekünk pedig megpróbál egyensúlyozni és talpon maradni. Ehhez talpának minden izmát használja, kapaszkodik lábujjacskáival. Természetesen ilyenkor a legjobb, ha a kisgyermek mezítláb közlekedik, de ez sokszor még a lakásban sem, a természetben pedig egyértelműen nem oldható meg.

Alapvető fontosságú, hogy megfelelő kiscipőkkel támogassuk, segítsük a helyes, stabil járás elsajátítását.  Mindenképpen figyelnünk kell arra, hogy az első kiscipő talpa puha, rugalmas és vékony legyen, hogy a mezítlábas járás érzetét keltse. A gyerekcipő legyen könnyű, alkalmazkodjon a láb formájához, a cipő eleje pedig legyen megfelelően széles, hogy a lábujjak szabadon mozoghassanak. A cipő hátul legyen zárt, megfelelően erős kéreggel, ami tökéletesen tartja a gyerek lábát. Anyaga legyen természetes (bőr, hasított bőr), lényeg, hogy puha és légáteresztő legyen.

Számos gyártónak vannak első lépés cipői, amik ezeknek a kritériumoknak maximálisan megfelelnek. Webshopunkban is megtalálod ezeket a gyerekcipőket, többek között Pablosky Stepeasy cipői vagy Garvalain kiváló spanyol gyerekcipői között.

Tökéletes gyerekcipő 2 éves kor után

Amikor gyermeke már megtanult tökéletesen, stabilan járni, a gyerekcipők újabb igénybevételnek lesznek kitéve. Ekkorra már a láb szerkezete jobban kialakult, vékonyabb lesz, ilyenkor az ideális gyerekcipőnek a következő kritériumoknak kell megfelelnie:

  • Anyaga bőr
  • Talpa egyenes, rugalmas
  • Kérge megfelelően, kemény tartja a lábat
  • Követi a láb formáját, a gyerek lába a cipőben biztonságosan, de szabadon mozog
  • Szellőzik légáteresztő talpbetét segítségével
  • Csúszásgátló talppal rendelkezik
  • Tökélestesen záródik tépőzár, cipzár, fűző, csat vagy ezek kombinálásával

Rosszul megválasztott gyerekcipő bokasüllyedéshez, lúdtalphoz vezet, az egyenlőtlen testsúlyelosztás miatt pedig tartáshiba alakulhat ki.

Keresés