Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gyerekeink láb- és cipőápolása

Gyerekeink láb- és cipőápolása Mit tehetünk gyermekünk lábhigiéniájáért? A talp az izzadásra leginkább hajlamos testrészünk, hozzávetőlegesen 200 izzadságmirigy található rajta négyzetcentiméterenként.

A gyerekek lába alapvetően is erőteljesebben izzad, mint a felnőtteké, de természetesen egy túlfűtött helységben, melegben, mozgás közben ez még inkább fokozódik életkoruktól függően.

A benedvesedett cipőt, talpbetétet minden esetben meg kell szárítani, de nem szabad közvetlen hőforrásnak mint pl. hajszárító kitenni, mert ettől összezsugorodhat, elveszítheti rugalmasságát.

A gyerekcipőt teljes száradásig legjobb, ha szabad levegőn hagyjuk, de napra ne tegyük, mert kifakulhat. Olvastam olyan praktikát, miszerint célszerű a száradó cipőt újságpapírral kitömni, ami egyrészt magába szívja a nedvességet, másrészt segíti megőrizni a cipő formáját is.

Lehetőség szerint olyan gyerekcipőket vásároljunk, amelyek kivehető talpbetéttel rendelkeznek, a könnyebb tisztántartás érdekében.

Hogyan tartsuk tisztán a gyerekcipőket?

Biztos veled is előfordult már, hogy amikor az óvódában kivetted a szekrényből a gyerek kinti cipőjét, nem hittél a szemednek. Igazából abban sem voltál biztos, hogy az a te gyereked cipője, annyira sáros és mocskos volt. Miután megkérdezted, hogy hogy sikerült így összekoszolni, ott álltál tanácstalanul, hogy mihez kezdj a cipővel, hogyan is tisztítsd meg azt.

A cipő tisztítása elsősorban attól függ, hogy milyen alapanyagokat használtak a cipőkészítésénél (Primigi tájékoztató füzete volt segítségemre).

  • Bőr, nappabőr, borjúbőr

Por és sár eltávolításakor elég naponta lekefélni a lábbelit, és időnként semleges vagy megfelelő színű cipőkrémmel megtisztítani.

  • Lakk, naplakk, fémszálas

Érdes felületekkel való érintkezés során sérülhet a cipők fényes felülete. A tisztításhoz elegendő egy nedves ruha, amellyel eltávolítható a por és a felsőrész újra ragyogni fog.

  • Hasított bőr, nubuk, kéregbőr

Könnyebb tisztán tartani, mint gondolnánk. A tisztításhoz elegendő egy vizes ruha és egy kis mosószappan. A foltok eltávolítására tökéletes egy apró szemcséjű dörzspapír, egy kis fémkefe és egy darab gumi.

  • Vászoncipő

Kerüljük a mosógépben történő tisztítást. A gyerekcipőt nem szabad teljesen vízbe mártani, mert előfordulhat, hogy leoldódik a ragasztó, amely összetartja a talpat, a felső részt és a cipő többi elemét. Célszerű inkább nedves ruhával és mosószappannal átdörzsölni.

  • Kiegészítőkkel, flitterekkel, gyöngyökkel, rávarrt mintákkal díszített gyerekcipők

Ezek a gyerekcipők nagyon divatosak manapság, különösen a lányok körében. A kiegészítőknek köszönhetően a cipők nagyon mutatósak, de jobban ki vannak téve az elhasználódás veszélyének, hiszen a kiegészítők könnyen leszakadhatnak, megrongálódhatnak, így tisztításukat is óvatosabban kell végeznünk.

Keresés